Ett paddelfäste gör stor nytta när du skall ta dig upp i kajaken med hjälp av stigbygeln och en flottör. Utan ett fäste så sticker man in paddeln under linorna på akterdäck och då ligger paddeln löst och glider fram och tillbaka när du skall ta dig upp. Med fästet blir paddeln låst och då blir det betydligt stabilare när du skall kliva upp i kajaken. Paddelfästet kan du fästa på två olika sätt, monterad på en däckslina eller direkt på akterdäck. Förutsättningarna är olika från kajak till kajak så titta noga hur fästet bäst monteras på din kajak. Det stabilaste är att borra två hål i akterdäck och montera fästet, men det kan ta emot att borra i sin fina kajak och då kan du välja att montera fästet på en av dom längsgående fånglinorna. De flesta kajaker har bra förutsättningar att montera fästet på linan men inte alla. En del linor ligger i en försänkning i däcket och där är däcksalternativet den enda monteringsättet. Även med bra hjälpmedel så måste man träna några gånger, det är först då du kan känna en ökad trygghet om du skulle ofrivilligt trilla i vattnet.

Så här monterar du paddelfästet på en fånglina.

1. Det finns en slits i kardborr-bandet som du trär kajakens lina igenom.
2. Placera den undre delen av vaggan mellan linan och kardborrbandet. Skulle linan vara så tunn att fästet glider på linan, så lägg ett varv vävtejp runt linan.
3. Sätt på den övre delen av vaggan och passa in de fasade kanterna mot varandra, skruva sedan fast vaggan.
4. Paddelfästet sitter nu ordentligt fast på linan.

Så här monterar du paddelfästet på däcket.

1. Använd den övre delen av vaggan som mall. Märk upp där hålen skall borras.
2. Borra med 4 mm borr. Sätt ihop vaggans övre del och kardborrbandet med de längre skruvarna som finns med i förpackningen.
3. Använd den nedre delen av vaggan som "mutter" under däcket. Skruva ihop delarna.
4. Paddelfästet sitter nu ordentligt fast i däcket.